Diferencia entre revisiones de «Psicología Política: Imaginarios sociales de la violencia política»

Contenido eliminado Contenido añadido
Línea 30:
En la modernidad, el estado nación es el ente soberano por antonomasia, Todas las otras categorias políticas (ciudadano, poder ejecutivo, poder legislativo, poder judicial, consituticón, código civil, penal, administración pública) precisan como complemento al estado nación, y fuera del mismo solo restaba el áspero terreno del derecho internacional, que tenía que regular las interacciones entre entes soberanos sin poder referirse a un poder coercitivo superior.
 
En la construcción del estado nación como ente soberana, su articulación con la violencia deviene fundamental. Max Weber en su obra Economia y Sociedad concebía el estado como aquel ente que se atorgaba a sí mismo "el monopolio de la violencia legítima".En palabras de Bauman, el estado actuaria como "una institución que se presenta como la única agencia autorizada para desplegar un accionar coercitivo" (Bauman, 2002) Sin embargo, más allá de la
 
En la construcció de l'estat-nació com a entitat sobirana, la seva articulació amb la violència esdevingué fonamental. Max Weber en Economia i societat concebia precisament l'estat com aquell ens que s'atorga a si mateix “el monopoli de la violència legítima”. Enrere quedaven els exèrcits privats o l’entramat de fidelitats sobre el que se suportava la poliarquia feudal. En paraules de Bauman, l'estat actuaria “una institució que es presenta com a l'única agència autoritzada per desplegar un accionar coercitiu, a forçar que l'estat de coses existint sigui diferent de com ha estat i seguiria sent diferent si se'ls deixés lliurat a si mateix” (2002).
 
Tanmateix, més enllà de la coneguda definició de Weber, la violència entesa com a l'ús de mitjans coercitius es troba íntimament vinculada a la noció de sobirania. Ja al segle XVI mentre els focs de la Reforma incendiaven els camps d'Europa Central, Jean Bodin en el seu tractat Els sis llibres de la República afirmava el principi d'indivisibilitat de la sobirania: el fet que aquesta no pogués ser compartida alhora pel príncep i la multitud, i que la resolució del problema de la sobirania no podia venir donada pel dret natural ni per un pacte contractual, sinó que necessàriament un bàndol s'havia d'imposar sobre l'altre, en tant que només la força i la violència generen sobirania.