Diferencia entre revisiones de «Psicología Política: Imaginarios sociales de la violencia política»

Contenido eliminado Contenido añadido
Línea 24:
La violencia política constituye un concepto límite en la modernidad occidental. Solo aquellos autores que han mantenido una posición crítica con el proyecto moderno (Sorel, Lenin, Clastres, Benjamin,...) han desarrollado una reflexión sustantiva acerca del mismo. Sin embargo, la violencia política emerge tras cada uno de los conceptos fundamentales que constituyen la arquitectura conceptual del imaginario político moderno. La génesis del estado nación, la separación de poderes, el reconocimiento de los derechos fundamentales, de los derechos sociales y el denominado derecho de autodeterminación de los pueblos serían impensables sin la guerra de trenta años, la revolución inglesa, francesa, las convulsiones sociales del siglo XIX, las dos guerras mundiales y las luchas por la descolonización que constituyen su ambiente habilitador.
 
Sin embargo, la violencia política es expulsada fuera de las límites de la modernidad occidental en la guerra de todos contra todos que dibuja hobbes en su estado de naturaleza o integrada como momento negativo de la cabalgata hegeliana del espíritu. En la presente comunicación sostenemos la hipótesis de que la causa de esta imposibilidad para pensar sustantivamente la violencia política en el imaginario moderno
 
 
En canvi dins el pensament polític modern dominant, la reflexió substantiva sobre la dimensió de la violència política ha estat sempre defugida, ja fos a partir de la seva expulsió a l'estat de natura previ al pacte social en Hobbes, o bé integrada com a apèndix en la cavalcada de l'esperit vers la seva reconciliació en Hegel . Tanmateix, aquest oblit contrasta amb el fet que el desplegament de la modernitat es troba solcat d'episodis d'efervescència de la violència política, àdhuc amb el fet que fou en aquests períodes on es generaren la majoria de conceptes claus que conformen l'imaginari polític modern (la creació de l'estat-nació, la separació de poders, la construcció dels drets fonamentals i dels drets socials, del dret a l'autodeterminació...)
La genealogia obscura de l'imaginari polític modern
Pensar l'imaginari polític modern, implica pensar en el seu arquitrau: l'estat-nació. Es tracta d'un invent netament vinculat a l'aparició de la modernitat: anteriorment no coneixem formes que puguin ser-ne homologables; el pensament polític modern va prosperar només en aquells territoris que es configuraren com a estat-nació (Anglaterra, França, Estats Units,...) o que estaven en camí de ser-ho (Alemanya, Itàlia) i fins i tot, l'ocàs de la modernitat correspon avui en dia al declinar de l'estat nació com a ens sobirà, erosionat tant per l'àmbit sub- com supra-estatal per noves formes d'organització político-institucional reticulars.