Diferencia entre revisiones de «Lengua Taxi»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Línea 27:
| style="text-align:left; width:20%" | Autoría: '''Roger Borrell'''<ref>[http://elpuig.xeill.net/Members/rborrell Roger Borrell]</ref>
|}
='''El mètodemétodo Taxi'''=
 
El '''''mètodemétodo taxi''''' éses un mètodemétodo desenvolupatdesarrollado iy dissenyatdiseñado perpor Roger Borrell<ref>[http://elpuig.xeill.net/Members/rborrell Roger Borrell]</ref>, ambcon l'objectiuel d'introduirobjetivo de introducir una llengualengua de forma intuïtivaintuitiva. PermetPermite aprendreaprender unaun idioma a base de l'assimilacióla asimilación progressivaprogresiva, tal iy comcomo fanhacen elslos nensniños petitspequeños. CalHace falta dedicar-hi 30 minutsminutos diarisdiarios sensesin pausa durantdurante 100 diesdías seguitsseguidos, sensesin vacancesvacaciones. El mètodemétodo consta de 5 etapesetapas: '''''escoltarescuchar''''', '''''reproduirreproducir''''', '''''repetir''''', '''''assimilarasimilar''''', '''''enllaçarenlazar'''''
 
# '''''Escuchar''''': (Primeros 10-20 días). Escucha los diálogos muchas veces. El cerebro tarda unas semanas en distinguir y catalogar los
# '''''Escoltar''''': (Primers 10-20 dies). Escolti els diàlegs moltes vegades. El cervell triga unes setmanes a distingir i catalogar els nous sons.<ref>[https://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies| The linguistic genius of babies] </ref> Doni's temps. Gaudeixi dels nous sons. Els nadons escolten més d'un any abans no poden articular sons.
nuevos sonidos.<ref>[https://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies| The linguistic genius of babies] </ref> Date tiempo. Disfruta de los nuevos sonidos. Los bebés escuchan mas de un año antes de poder articular sonidos.
# '''''ReproduirReproducir''''': (Següentssiguientes 10-20 diesdías) ReprodueixiReproduzca elslos nousnuevos sonssonidos que lile resultinresulten graciosos. Fixi'sFíjate en la forma en que elslos nadiusbebés mouenmueven la boca iy els llavislos labios. Faci-hoHazlo tambétambién vostètu: moguimueve la boca finshasta a aconseguirconseguir aquests sons. Obri més la boca, tanqui-la, mogui la llengua, posicioni els llavis en forma de petó, posi la llengua al paladar. Forci-la enrere. La seva llengua necessita gimnàs. S'ha acabat d'anar en Taxi! I deixi que la seva família rigui dels nous sons que vostè es capaç de pronunciar! Tothom riu també dels nens quan aprenen a parlar. Que això no el freni!Els nens no pronuncien correctament el seu idioma fins als 3 anys, com a mínim.
# '''''Repetir''':''(Següents 10-20 dies) La repetició és l'element essencial de l'assimilació. Repeteixi les frases encara que no les entengui completament. Repeteixi-ho en veu alta tal i com ho fan els nens. <ref> [http://www.ijllalw.org/finalversion7317.pdf| THE EFFECT OF WORD REPETITION ON IMPROVING PRONUNCIATION IN IRANIAN PRESCHOOL CHILDREN ]</ref> Gaudeixi del nou idioma: de la pronunciació, de les estructures de les frases i dels girs de l'idioma. El cervell humà està orientat a assimilar els idiomes, però necessita temps i molta informació. No defalleixi. No es desesperi. La repetició n'és l'element essencial.
# '''''Assimilar''''': (Següents 30-50 dies) en aquesta etapa vostè començarà a entendre lleugerament l'idioma. Al principi reconeixerà tan sols paraules aïllades. És normal. Necessitarà temps per entendre una conversa quotidiana. En aquesta etapa vostè s'ha de proveir de materials auxiliars que complementin aquest curs.